Erasmus in Padua, Italië – Eliana’s ervaring

erasmus italië

Op Babes Wandering Abroad delen we ervaringen van babes die in het buitenland wonen, werken of studeren om andere vrouwen hiermee te helpen. Want het is altijd fijn om iemand anders haar ervaring te kunnen lezen, in de hoop dat je hier iets uit kan halen.

Via Instagram kwamen we in contact met Eliana (@erasmusgirl), een Portugese meid die momenteel op erasmus is in Italië. We vroegen haar om haar ervaringen te delen over het (erasmus) leven in Padua, en ze zei ja! Lees hier hoe Eliana haar erasmus in Italië ervaart.

Erasmus in Padua, Italië

Erasmus in Italy

*Dit interview is vertaalt vanuit het Engels, hier vindt je het interview in de originele taal

Wat is je naam, nationaliteit, leeftijd en in welk land ben je op erasmus? 

Mijn naam is Eliana, ik ben 24 jaar oud en ik ben Portugese. Ik doe mijn erasmus in Padua, Italië. 

Waarom heb je ervoor gekozen om op erasmus in Padua, Italië te gaan?

Ik wou altijd al graag op erasmus, maar omdat ik rechten studeer was ik bang om het te gaan doen tijdens mijn Bachelor. Ik heb veel verhalen gehoord van mensen wie op erasmus zijn gegaan en waar een deel van hun behaalde credits niet toegewezen werd op mijn eigen universiteit (omdat in elk land andere wetten gelden).  

Hoe dan ook, nu volg ik mijn master in International Law, en op erasmus gaan kon eindelijk. Plus, omdat ik al mijn examens al had gemaakt, hoefde ik alleen nog maar mijn scriptie te schrijven. En normaal gezien zou dit mij veel vrijheid geven om te reizen tijdens mijn erasmus. Dat was mijn grootste doel voor mijn erasmus tijd – zoveel mogelijk reizen als maar kan!

Als het gaat om de keuze van het land, omdat ik een stagiare ben was het verplicht om een adviseur te hebben in mijn gast institutie in Italië. Dat betekende dat ik zelf contact moest zoeken met de leraren/universiteit en hun over te halen om mij te accepteren. En geloof mij, het was niet makkelijk. De helft van mijn klasgenoten hadden zich ook aangemeld voor het erasmus programma, en iedereen vertelde me dat bijna niemand een reactie kreeg op hun verzonden emails.

Mijn strategie was om mijn adviseur in Portugal om wat namen te vragen die interessant voor mij waren om mee te werken en waarbij ik meer kans maakte om geaccepteerd te worden (omdat ze mijn adviseur in Portugal kennen). Hij suggereerde om naar Italië of België te gaan. Italië heeft het beste weer en Padua was de goedkoopste lokale stad met een toonaangevende universiteit. Het was eigenlijk een vrij natuurlijke keuze om hiervoor te gaan. 

Hoe ervaar je het leven in het buitenland in Italië?

Ik heb nog niet de kans gehad om veel te reizen voordat ik naar Italië kwam, maar ik was al eerder naar Italië geweest en ik spreek de taal (ik heb Italiaans gestudeerd op mijn eigen universiteit voor 2 jaar voordat ik op Erasmus ging). Dus, ik rekende erop dat het makkelijk zou worden om me aan te passen. Maar, het was niet zo makkelijk als ik had gedacht.

Toen ik hier eind oktober aankwam, leek het alsof alle Erasmus studenten al groepjes hadden gevormd en niet echt open stonden om nieuwe mensen te ontmoeten. En daarbij kwam ik naar Italië om onderzoek te doen (dus lezen en schrijven in m’n eentje). Ik had niet veel kansen om nieuwe mensen te ontmoeten en het kostte een aantal maanden om vrienden te maken. Voor die redenen, adviseer ik meiden die op Erasmus willen gaan die ook hun thesis moeten schrijven om in het begin van het semester te gaan. Want toen het tweede semester begon, als voorbeeld, toen ontmoette ik veel meer nieuwe mensen die op Erasmus waren omdat ze pas net waren aangekomen. Dit maakte het veel makkelijker. 

Als het om Padua zelf gaat, vind ik de mensen hier erg vriendelijk en warm en het eten is heel goed. De locatie is perfect (20 minuten van Venetië, dichtbij Treviso Luchthaven en goede verbinding met de trein naar andere steden). 

Desondanks, het weer is niet optimaal in Italië – de stad staat vol met mist in de winter en in de zomer is het hier erg heet. 

Zou je het iemand aanraden om op erasmus uitwisseling naar Italië te gaan, en waarom? 

Het hangt erg af van de prioriteiten van de student. Aan de ene kant is Italië een fantastische plek om te wonen, om lekker te kunnen eten en veel te kunnen reizen. 

Aan de andere kant, het is redelijk duur (tenminste voor een Portugese student), en sommige erasmus studenten klagen over het feit dat de school examens hier moeilijk zijn. Daarbij komt kijken dat de leraren vaak geen Engels spreken, wat communiceren moeilijker maakt. 

Ik denk dat Italië een goede keuze is als je wel tegen een beetje weerstand kan, je moet veel studeren maar het is ook zeker heel erg leuk!

Zijn er nog tips die je zou willen delen over Padua of Italië in het algemeen? 

Als eerst adviseer ik mensen om meer te proberen dan alleen maar pasta en pizza in Italië. De gastronomie in Italië biedt zoveel meer keuze dan alleen dat, en varieert veel van regio tot regio. Bijvoorbeeld, hier in Veneto eten ze veel meer rijst en polenta. 

Daarnaast, leer wat Italiaans. De meeste Italianen spreken geen Engels, dus het is altijd goed om in ieder geval een aantal basis woorden te kennen. 

Als laatst, als je naar Padua gaat, koop een fiets. De stad is heel fiets vriendelijk en gemakkelijk te verkennen op deze manier!

Wat voor advies zou je graag nog willen geven aan andere meiden die op erasmus willen gaan, of in het buitenland willen gaan studeren? 

Ik weet dat veel meiden (en ook jongens) bang zijn om naar een onbekend land te verhuizen. Veel mensen proberen dit dan ook te doen met een vriend of vriendin, zodat ze zich minder onzeker voelen. En dat is oké, maar het is ook een goede kans om voor het eerst eens op jezelf te gaan en te zijn. 

Het is geweldig hoe veel je over jezelf kan leren tijdens erasmus als je dit alleen doet. Daarbij, je zal nooit alleen zijn omdat je heel veel andere mensen zal gaan ontmoeten die zich in dezelfde situatie bevinden! Iedereen probeert eigenlijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken, en plezier te hebben.

In alle gevallen, wees voorzichtig en doe goed onderzoek voordat je ergens heen gaat. Bijvoorbeeld, bestudeer de kaart van de stad waar je heen gaat zodat je niet gelijk verdwaald bent wanneer je aankomt met al je baggage. En probeer accomodatie te vinden in een veilige plek in de stad. Dit kan de beste ervaring uit je leven worden, dus zorg ervoor dat geen enkele slechte situatie het voor je verpest.

En vooral, veel plezier!

We zijn heel blij dat Eliana bereidt was haar verhaal te delen, ze hoopt dat ze hiermee andere meiden kan helpen en inspireren. Je kan Eliana volgen op Instagram (@erasmusgirl) waar ze je meeneemt in haar erasmus leven in Italië. Of bezoek haar website www.erasmusgirl.com waar ze schrijft over haar erasmus ervaringen.

Wil jij ook je verhaal of ervaring delen? Kom in contact met ons! Stuur ons een DM op Instagram (@babeswanderingabroad) of mail ons naar mail@babeswanderingabroad.nl

Laat een reactie achter