Erasmus in Trieste, Italië en Karlsruhe, Duitsland – Elise’s ervaring

erasmus in italië

Op Babes Wandering Abroad delen we ervaringen van babes die in het buitenland wonen, werken of studeren om andere vrouwen hiermee te helpen. Want het is altijd fijn om iemand anders haar ervaring te kunnen lezen, in de hoop dat je hier iets uit kan halen.

Wij zijn in contact gekomen met Elise (@journal_of_a_traveler) op Instagram. Elise komt uit België en is twee keer op Erasmus uitwisseling geweest, in Italië en Duitsland. Ze heeft haar Erasmus ervaring met ons gedeeld! Lees hier hoe ze haar Erasmus avontuur heeft ervaren in Italië én Duitsland, en de bruikbare tips die ze met ons heeft gedeeld hierover!

Erasmus in Trieste, Italië en Karlsruhe, Duitsland

erasmus in italïe

*Dit interview is vertaalt vanuit het Engels, hier vindt je het interview in de originele taal

Wat is je naam, nationaliteit en waar ben je op Erasmus geweest?

Mijn naam is Elise Verbraeken en ik kom uit België. Je kan me vinden op Instagram @journal_of_a_traveler. Ik ben twee keer op Erasmus uitwisseling geweest; de eerste keer was in Trieste, Italië en de tweede keer was in Karlsruhe, Duitsland.

Waarom heb je ervoor gekozen om in Italië en Duitsland op Erasmus te gaan?

De keuzes waren redelijk makkelijk en logisch voor mij. Ik deed een Bachelor Applied Linguistics in het Italiaans en Duits, daarom mocht ik alleen maar studeren in landen waar deze talen gesproken worden. Tijdens mijn bachelor heb ik ervoor gekozen om naar Italië te gaan, omdat ik helemaal verliefd ben op de Italiaanse cultuur. In Italië kon ik kiezen tussen verschillende universiteiten gevestigd in diverse locaties. Uiteindelijk koos ik voor Trieste, een stad dat zich op ongeveer 2 uur van Venetië bevind. Dit was mijn keuze omdat de Università degli Studi di Trieste heel hoog aangeprezen vakken aanbood in het Nederlands, Duits en Italiaans. Dus mijn keuze was vooral gebaseerd op het academische aanbod van de universiteit.

Voor mijn tweede Erasmus semester was mijn keuze iets meer beperkt. Deze keer wou ik me graag echt verdiepen in de Duitse cultuur en mijn Duitse taal kennis verbeteren. Hier deed ik een speciaal Erasmus programma dat mijn thuis universiteit aanbood (het heette ‘Extended Master’) en de enige Duitse universiteit was gelegen in Karlsruhe. Dus studeerde ik aan de Hochschulde für Technik und Wirtschaft in Karlsruhe. En opnieuw maakte de locatie mij niet heel veel uit, want mijn grootste doel was om mijn Duits te verbeteren en het maakte me niet uit waar!

Hoe heb je leven in Italië en Duitsland ervaren?

Over het algemeen, ik hou van het wonen in het buitenland en buiten mijn comfort zone te stappen! Allebei de keren ben ik op Erasmus uitwisseling geweest voor 6 maanden, maar ik had het ook niet erg gevonden als ik langer had moeten blijven. De zelfstandigheid en de vrijheid zijn geweldig en de kick van nieuwe plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Deze uitwisselingen verrijken je leven op zoveel manieren, en het verbreed je horizon (ja, de clichés zijn echt waar). Als ik terug kijk, ben ik zo blij en trots op mezelf dat ik dit gedaan heb.

Meer specifiek, er waren wel wat verschillen tussen de twee uitwisselingen. Mijn leven in Italië was veel meer relaxed en ik had meer tijd om de reizen. de Erasmus communitie was ook wat kleiner dus het voelde alsof we één grote familie waren. Ik heb heel veel tijd doorgebracht aan het verkennen van de cultuur. Iets wat nieuw was voor mij was de informele relatie tussen de studenten en de leraren en de manier van les geven.

In Duitsland voelde mijn leven wat meer druk en wat sneller en het voelde alsof iedereen zo leefde. De Erasmus communitie was heel groot dus het was moeilijker om echte en langdurige connecties te maken. Academisch gezien, de studenten waren heel gedreven en respectvol naar de leraren toe. Maar er was ook ruimte voor meer informele banden, meestal na de lessen. 

Zou je het iemand aanraden om op Erasmus uitwisseling te gaan naar deze plekken?

Ja! Ik vond allebei de plekken geweldig (met een lichte voorkeur naar Trieste), allebei de plekken zijn goede plekken om te studeren met een internationaal publiek en ESN. Maar eerlijk gezegd geloof ik dat Erasmus overal geweldig kan zijn. Het is wat je er zelf van maakt!

Zijn er nog tips die je zou willen delen over je ervaring in het buitenland in deze twee landen?

Ik heb gedetaileerde blogs geschreven voor studenten die op Erasmus willen gaan in Trieste en Karlsruhe. De blog over Trieste kan je hier vinden, en de blog over Karlsruhe hier. Je vindt er tips over het vinden van een kamer, welke documenten je nodig hebt, plekken om te eten enzovoort!

Wat voor advies zou je graag nog willen geven aan andere meiden die op Erasmus willen gaan, of in het buitenland willen gaan studeren?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als vrouw zijnde. Als eerste, en sorry als dit te veel informatie is (TMI), maar je wil misschien genoeg menstruatie producten meenemen vanuit thuis als je kieskeurig bent met merken. Soms kan je de producten die je thuis gebruikt niet in het buitenland krijgen, en dat kan vervelend zijn.

Als tweede, zorg dat je genoeg medicatie bij je hebt (zoals je anticonceptie pil of medicatie voor allergieën).

Als derde, zorg dat je je comfortabel voelt bij je nieuwe toekomstige huisgenoten als je in een studenten huis gaat wonen. Natuurlijk is het moeilijk om dit van te voren te bepalen, als je ze maar een keer hebt ontmoet of zelfs helemaal niet hebt ontmoet. Maar je kan van te voren misschien wat over ze te weten komen, of checken hoeveel privacy je hebt in je nieuwe huis (zoals of er een slot op je slaapkamer deur zit).

Als laatste, neem wat van je favoriete eten of snacks mee van thuis voor de ‘ik-mis-thuis-een-beetje’ dagen!

Wij willen Elise heel erg bedanken voor het delen voor haar verhaal! We denken echt dat ze bruikbare tips heeft gedeeld, en hopen dat je hier wat aan hebt! Volg Elise vooral ook op Instagram (@journal_of_a_traveler), hier deelt ze nog meer van haar reis tips!

Wil jij ook je verhaal of ervaring delen? Kom in contact met ons! Stuur ons een DM op Instagram (@babeswanderingabroad) of mail ons naar mail@babeswanderingabroad.nl

Laat een reactie achter