Geld besparen terwijl je in het buitenland studeert

geld besparen buitenland studeert

Studeren in het buitenland is niet goedkoop. Maar desondanks kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Zelfs met een wat kleiner budget is het mogelijk om te studeren in het buitenland. Er zijn een aantal manieren om wat geld te kunnen besparen terwijl je in het buitenland studeert. Wij delen deze tips hieronder met jullie.

Pin veel geld tegelijkertijd

Wanneer je woont of studeert in een land waar een andere valuta dan de euro is, zitten er soms kosten aan verbonden om van valuta te wisselen. Onze tip is dan ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van pinnen in plaats van contant te willen betalen. Hier zitten vaak geen of nauwelijks kosten aan verbonden. Dit is dus sowieso de goedkoopste optie. Wanneer je pint geeft het pinautomaat wel eens aan of je in euro of in de valuta van het land wilt betalen. Kies altijd voor de valuta van het land, in de meeste gevallen valt dit namelijk goedkoper uit. Het valt in ieder geval nooit duurder uit!

Maar soms kom je er niet onderuit, en heb je dus echt contant geld nodig. Onze tip is om veel contant geld tegelijkertijd te pinnen. Geld uit een geldautomaat halen kost namelijk geld, dus elke keer als jij dit doet zitten hier kosten aan verbonden. Dit komt omdat jij geld pint in een andere valuta, van een bankrekening met euro’s. Die kosten kunnen snel oplopen als jij vaak kleine bedragen pint. Door in één keer een wat groter bedrag te pinnen uit een geldautomaat, kun jij maandelijks redelijk wat geld besparen!

Studentenkaart gebruiken

Iedereen krijgt tijdens het studeren een studentenkaart. Zoals je misschien al wel eens gezien hebt in Nederland kun je bij bepaalde winkels korting krijgen wanneer je je studentenkaart laat zien. In het buitenland kun je vaak ook gebruik maken van je studentenkaart. Wanneer je in het buitenland studeert krijg je vaak ook een studentenkaart van je universiteit waar je op uitwisseling bent. Hiermee kun je vaak nóg meer kortingen krijgen naast alleen de kortingen die je krijgt met je Nederlandse studentenkaart. Zo kun je bijvoorbeeld geld besparen tijdens bezoekjes aan musea, of tijdens het shoppen (moet ook gebeuren).

Word lid van Erasmus Student Network (ESN)

Nog een goede manier om wat geld te besparen als je in het buitenland studeert; een ESNcard. Een ESNcard moet wel gekocht worden, maar die kosten haal je er net zo gemakkelijk ook weer uit! De ESNcard is er speciaal voor studenten; dus of je nou op Erasmus uitwisseling bent, of een volledige studie in het buitenland volgt, je kan in beide gevallen een ESNcard aanschaffen.

Met een ESNcard heb je toegang tot vele activiteiten, en kan je ook veel kortingen krijgen. We hebben een artikel geschreven met alles wat je over de ESNcard moet weten!

Kies een land met lage leefkosten

Wanneer je gaat studeren in het buitenland is het belangrijk om te kijken naar je budget. Hoeveel heb je per maand te besteden? En pas je keuze van het land waar jij heen wilt gaan hier op aan. Als je een land kiest met lagere leefkosten dan de leefkosten in Nederland bespaar je al heel wat per maand! Landen in Azië en Oost Europa hebben vaak wat lagere leefkosten dan wanneer je naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Scandinavië zal gaan. Als je een land kiest met lage leefkosten hou je per maand misschien wat extra over wat je opzij kan zetten om te sparen of een reisje van te maken bijvoorbeeld.

Doe zoveel mogelijk gratis

Er zijn veel activiteiten die je kan doen zonder daar veel (of soms zelfs helemaal geen) geld aan uit te hoeven geven! In plaats van dure activiteiten te doen, kun je de stad ook zelf gaan verkennen. Neem bijvoorbeeld deel mee met een free-tour, hierbij laat een gids je volledig gratis de stad zien en vertelt ondertussen leuke weetjes en feitjes. Ook nog eens leerzaam en interessant! (vergeet aan het einde van de tour natuurlijk niet wat fooi te geven, wel zo vriendelijk)

Neem het openbaar vervoer

We weten dat het heel verleidelijk is om na een avondje stappen, of een lange middag shoppen de Uber naar huis te nemen. Maar dit tikt nogal snel aan als je hier een gewoonte van maakt. Maak daarom zovaak mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. In het buitenland is het openbaar vervoer vaak goed geregeld, denk aan de metro en tram, een snelle en fijne manier van vervoeren. En vaak is het openbaar vervoer vele malen goedkoper dan in Nederland! Zo kun je in Boedapest een maand pas kopen voor het openbaar vervoer waarmee je een maand kan reizen voor slechts €15! Say what!

Met deze tips kun je in ieder geval wat geld besparen wanneer jij in het buitenland studeert of wil gaan studeren. Laat ons weten welke tips jij nog meer hebt om geld te besparen tijdens het studeren in het buitenland!

Laat een reactie achter