Studeren in het buitenland: in welk land wil ik studeren?

erasmus bestemming kiezen

Je hebt de keuze gemaakt om in het buitenland te gaan studeren, op Erasmus te gaan. Maar dan komt de vraag, waarheen? Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je wil gaan studeren in het buitenland en gaat kiezen voor een land om heen te gaan.

Ga je op Erasmus uitwisseling? Dan is het natuurlijk belangrijk om eerst te weten met welke landen jouw school een uitwisselingscontract heeft. Het kan zijn dat er een beperkte keuze is aan landen waar jij uit kan kiezen, maar het is ook mogelijk dat je uit veel verschillende landen kan kiezen. Misschien heb jij Spanje in je hoofd, maar heeft jouw universiteit geen contract met dit land.

De afstand; binnen Europa, buiten Europa

Wanneer dit allemaal duidelijk is, is het tijd om te gaan kijken naar de eerste factor. Maakt de afstand uit? Wil ik dichtbij huis blijven, wil ik in Europa blijven of júist verder weg gaan? Ook bij het kiezen van de afstand zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zit er een kans in dat je tijdens je erasmus terug moet vliegen om een tentamen te herkansen, of wil je graag naar huis tijdens de kerstdagen? Als je ervoor kiest om ver weg te gaan kan het wat lastiger worden om zomaar terug te vliegen naar Nederland dan wanneer je wat dichterbij Nederland blijft. Maar misschien vind je het juist leuk om verder weg te gaan. Om een compleet nieuwe omgeving en cultuur te ervaren. Misschien is er een land waar jij nog nooit geweest bent en wilt gaan ontdekken. Maar het kan ook zijn dat je naar een land wil gaan waar je al een aantal keer geweest bent en graag nóg verder zou willen ondekken.

Wanneer je ervoor kiest om buiten Europa te gaan studeren, is het ook belangrijk om rekening te houden met het aanvragen van een visum en extra kosten die hierbij komen kijken.

I speak, je parle, yo hablo, de taal? 

Aangekomen bij de volgende belangrijke factor, de taal die wordt gesproken in het land. Als je graag je Engels wilt verbeteren, is het verstandig om naar een land te gaan waar Engels de voertaal is. Zoals het Verenigd Koninkrijk, of misschien wel Canada of Australië. Als je graag Spaans wilt leren is het juist leuk om naar een land te gaan waar Spaans wordt gesproken. Hier kun je lezen hoe je op een effectieve manier een nieuwe taal kan leren. Zo heb je een goede kans van slagen als het gaat om het leren van een nieuwe taal. Maar ook, biedt de universiteit waar ik heen wil gaan Engelse lessen aan? Kijk goed naar het aanbod van vakken die de universiteit die jij op het oog hebt aanbiedt. Het komt wel eens voor dat er een maar een bepaald aantal vakken in het Engels worden aangeboden, naast de officiële voertaal.

studeren in het buitenland colombia

Het ervaren van een andere cultuur

Nog iets waar je rekening mee moet houden als je een land kiest waar je wilt gaan studeren, zijn de culture verschillen. En je hoeft niet ver weg te gaan om culture verschillen te zien of te merken. Het kunnen de kleine dingen zijn, zoals wat later in de avond eten zoals jij gewoonlijk zou doen. Of het houden van een fiësta in de middag. Maar als je bijvoorbeeld naar Azië of Zuid-Amerika gaat moet je er rekening mee houden dat de culturele verschillen wat groter kunnen zijn dan wanneer je in Europa blijft. Leven in een land met een compleet nieuwe cultuur is voor veel mensen een manier om jezelf beter te leren kennen. Cultuur heeft een grote invloed in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden en je goed in te lezen in de cultuur van het land.

Past mijn keuze binnen mijn budget?

Dan als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, de prijs en past mijn keuze binnen mijn budget? Onthoud dat studeren in het buitenland niet goedkoop is. Maar je kan het wel zo duur maken als je zelf wilt. Wanneer je ervoor kiest om in Europa te blijven zal dit flink wat schelen in kosten. Ten eerste zijn de reiskosten (in de meeste gevallen) om naar het land toe te gaan goedkoper, maar daarnaast moet je ook kijken naar de kosten van levensonderhoud in een land. Landen in Oost Europa hebben lagere kosten van levensonderhoud dan landen in West Europa. Als jij op Erasmus uitwisseling gaat kun je recht hebben op een Erasmus+ beurs. Maar niet alle landen maken deel uit van het Erasmus+ programma waar je recht op kunt hebben wanneer je op Erasmus uitwisseling gaat. Vaak vragen universiteiten buiten Europa ook nog extra collegegeld, terwijl universiteiten binnen Europa dit over het algemeen niet doen.

Wanneer je al deze factoren hebt doorgenomen wordt de keuze in welk land jij wil gaan studeren misschien iets gemakkelijker om te nemen.

Laat een reactie achter